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カテゴリ:脱力ファミリー
うちのだんなは料理が好きだ。
いいわねー、だんなさん料理してくれて!とよくいわれる。 確かに、料理をしてくれるのは本当に楽だし、助かっている。 でも一方で、ひんしゅくを承知でいうと、だんなが腕のいい料理人だということは、自分が敗北感を味わうことにもつながったりする。 だんなは手の込んだものから簡単なものまで、本当に楽しそうに作ってしまう。 で、どれもこれもめちゃくちゃおいしい。 友達を呼んで、今日の料理はだんなじゃなくて私が作ったというと、友人の目に軽い失望の色が走ることを私は見逃さない。(涙) そして、うちの子供たちも、だんなの料理を楽しみにしている。 「ママの○○おいしいよねー」より、「パパの○○おいしい!!」の方が、絶対に良く耳にするし。 というわけで、わが家の料理人として、私は完全にサブポジションにいるのだが、そんな中で、これだけは負けない!というメニューもあるにはある。 それは、 焼きおにぎり ラザーニャ 餃子 おせち です。(それだけかい) といっても、どれもたまたまだんなが作ったことがないだけで、作ってしまったら、きっと私よりめちゃおいしいのを作っちゃうのだろう、と思っては、いた。 で、昨日、だんながラザーニャを作った。 ものすごい、美味だった。 レシピにはターキーの挽肉が使ってあって、あーあ、ターキーじゃあまずそうだな、ははは、と思っていたのだが、 ターキーの味なんか全然しないんですよ。ターキーとほぼ同量のマッシュルームがたくさん入ってるのが秘密らしい。 けっこう手がかかるけど、本当に、本当に、おいしかったです。 というわけで、また完敗。 今のところ、だんなに一生追い越されない自信があるカテゴリーは、 「日本語」「カラオケ」「芸能界トリビア」 だけだな。 ◎追記◎ ラザーニャのレシピです。英語のままでごめん。 Low-Fat Meaty Lasagna Serves 8 For bolder flavor, add 1/4 teaspoon red pepper flakes to the meat sauce and a pinch of nutmeg to the white sauce. If you don't have a food processor, finely chop the vegetables by hand. 1 small carrot , cut into chunks 1 pound mushrooms (cremini or white) 6 cloves garlic , peeled 2 (28 ounce) cans whole tomatoes with juice 2 teaspoons extra-virgin olive oil 1 medium onion , minced Table salt and ground black pepper 3 tablespoons tomato paste 1 1/4 pounds ground turkey , 93% lean 2 cups 2% milk 2 cups low-sodium chicken broth 1 bay leaf 1/2 cup minced fresh basil 5 tablespoons all-purpose flour 1 cup grated Parmesan cheese 12 no-boil lasagna noodles 1. Pulse carrot, mushrooms, and garlic in food processor until finely chopped; transfer to bowl. Process tomatoes in food processor until almost smooth. Combine 1 teaspoon oil, onion, 1/2 teaspoon salt, and 1/4 teaspoon pepper in Dutch oven. Cover and cook over medium-low heat until onion is softened, 3 to 4 minutes. Add carrot, mushrooms, and garlic and cook, uncovered, until mushrooms release their liquid, 5 to 7 minutes. Increase heat to medium-high and cook until liquid has evaporated, 3 to 5 minutes. 2. Add tomato paste and cook until paste begins to brown, about 2 minutes. Stir in turkey and 1 cup milk, using wooden spoon to break up any large chunks, and cook until most of milk has evaporated, 5 to 7 minutes. Stir in tomatoes, 1 cup broth, and bay leaf; bring to simmer and cook until sauce has thickened and most of liquid has evaporated, 45 to 60 minutes. Off heat, remove bay leaf, stir in basil, and season with salt and pepper. 3. Meanwhile, whisk remaining 1 cup milk, remaining 1 cup broth, and flour together in medium saucepan until smooth. Bring mixture to simmer over medium-high heat and cook, stirring constantly, until thickened, about 2 minutes. Off heat, stir in remaining 1 teaspoon oil and cheese. Season with salt and pepper. 4. Adjust oven rack to upper-middle position and heat oven to 425 degrees. Spread 2 cups meat sauce in 13 by 9-inch baking pan. Lay 3 noodles over sauce, leaving space between them. Repeat with 3 more layers sauce and noodles. Spread white sauce evenly over top layer of noodles, leaving 1-inch border around edge. Bake until lasagna is bubbling around edges and top begins to brown, 25 to 30 minutes. Cool on rack 20 minutes. Serve. Make Ahead: You can make both the meat sauce and the white sauce up to 2 days in advance and refrigerate them until ready to use. Gently reheat the sauces separately before proceeding with step 4. お気に入りの記事を「いいね!」で応援しよう
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