ラオスでよく食べた魚料理(写真で綴るラオスその27)
コイパーとケーンソムパー↑(2007年4月12日、ビエンチャン、ラオス) 写真は、ラオスの典型的な料理です。 私は、写真のお皿に載っている魚のラープ(コイパー)が好きでよく食べに行きました。ラープは代表的なラオス料理です。魚以外にも豚肉や牛肉、鶏やアヒルのラープもあります。肉に、レモングラスや香草、ライム汁などを入れて混ぜて炒めます。生肉を使ったラープやアヒル肉を血で固めたようなラープもあり、どれも美味しいです。 写真のスープは、魚のスープ(ケーンソムパー)です。これも、ラオスの代表的な料理です。少し酸味が効いていて、さわやかな感じがします。魚は、メコン川で獲れた魚が使われます。 ご飯はもち米を蒸したおこわ。いろいろなハーブや野菜が載ったお皿は定番です。(続く)【Bon appétit !】 Laap is one of the ultimate staple Laos foods, a heavyweight. The word Laap actually refers to any meat prepared immediately after butchering. Always fresh, often eaten raw, this dish is a mainstay in the Laos local diet. You can choose from any meat that the restaurant has available, but often a certain individual restaurant in Laos may specialize in pork laap, or fish laap. The chef will often mince, then quickly fry (or keep it raw if you order the raw version) the meat while adding fish sauce, a garden full of fresh herbs (including Laos mint, cilantro, and green onions), lime juice, and toasted sticky rice powder.(https://migrationology.com/best-laos-food/)