中国製ギョーザで10人中毒症状 農薬検出 千葉・兵庫
中国製ギョーザで10人中毒症状 農薬検出 千葉・兵庫2008年01月30日21時28分 日本たばこ産業(JT)子会社の「ジェイティフーズ」(東京都品川区)が輸入した冷凍ギョーザを食べた千葉、兵庫両県の3家族計10人が下痢や嘔吐(おうと)などの中毒症状を訴え、このうち、女児(5)ら3人が一時重体になっていたことが30日、わかった。いずれも中国の食品会社「天洋食品廠公司」の製造。両県警がギョーザを鑑定したところ、メタミドホスなど有機リン系農薬の成分が検出されたため、ジェイティフーズは、同公司製造の23品目、約58万点の自主回収を開始。冷凍食品大手の「加ト吉」(香川県観音寺市)も、同公司に委託製造した冷凍串カツ6種の回収を始めた。味の素グループの「味の素冷凍食品」も同日夜、問題の工場で加工された牛肉を使って国内で製造した市販用冷凍チャーハンなど2品目を、自主回収することを明らかにした。 農薬が混入していたとされる冷凍ギョーザと同じ商品。29日にコープ市川店で撮影された=千葉県提供 厚生労働省は、同公司から冷凍ギョーザを輸入した実績がある業者に対し、都道府県を通じて輸入自粛と販売中止を要請。事態を重く見た中国当局(国家品質監督検査検疫総局)も「日本の関係部門と連携を取りながら早急に事実解明をしたい」として調査に入った。 両県警などによると、中毒症状を訴えたのは、千葉県市川市の店員女性(47)ら家族5人と、千葉市稲毛区の女性(45)と女児(3)の母子2人、それに兵庫県高砂市の男性(51)ら親子3人。 市川市の5人は今月22日、同市内の「ちばコープ コープ市川店」で購入した「CO・OP 手作り餃子(ギョーザ)40個」を食べたところ、吐き気や下痢などの症状を訴えたという。女性と長女(18)、小4の長男(10)、小2の次男(8)が重症、次女(5)が意識不明の重体になった。5人とも快方に向かっているが、現在も入院している。 千葉市の母子2人は昨年12月28日、同市花見川区の「コープ花見川店」で買った同じ商品を食べて吐き気などをもよおし、入院や通院をしたという。いずれも昨年10月20日製造の商品だった。 高砂市の男性の家族3人は今年1月5日、スーパーで購入した「ひとくち餃子」(20個入り、260グラム)を食べた後に同様の症状を訴えた。それぞれ10~14日間入院し、男性と次男(18)が一時重体になった。これは昨年10月1日の製造だった。 警察庁によると、市川市と高砂市の被害者が食べたギョーザからはメタミドホスが検出された。また、千葉市の2人のギョーザからは、メタミドホスとは特定できていないものの有機リン系農薬の成分が検出された。 JTによると、冷凍ギョーザは、中国でパッケージされて輸入されたものという。原材料はキャベツ、ニラといった野菜と豚肉などだった。 厚労省の藤崎清道食品安全部長は30日夜、緊急記者会見を開き、「通常の残留農薬では考えにくい急性症状が出ている」と述べ、現状で発生件数が限られていることなどから、生産段階で使用された農薬が中毒の原因となった可能性は低いとの見方を示した。 厚労省によると、同公司製造の冷凍ギョーザは昨年1月から今年1月28日までに約1300トン輸入され、約1230トンを輸入するジェイティフーズのほか、2社が約70トン扱っているという。 一方、千葉県警と兵庫県警は、業務上過失傷害や食品衛生法違反容疑で農薬の混入経路などを調べる方針だ。 ◇ 〈メタミドホス〉 主に殺虫のために使用される有機リン系の農薬の一つ。日本では農薬として登録されていないが、中国では利用されているという。中毒症状としては、神経が異常に興奮状態となり、吐き気や発汗、瞳孔の縮小などが現れる。ひどい時には呼吸障害から昏睡(こんすい)となり、死亡に至る。内閣府食品安全委員会によると、一度に口から与えて半数が死ぬ「半数致死量」は、ラットの場合、体重1キロ当たり16ミリグラムで、急性毒性は毒物劇物取締法の毒物に相当する。 China-made dumplings sicken 10The Yomiuri ShimbunA clerk at a shop in Toyama on Wednesday prepares packages of a gyoza dumpling product that caused food poisoning for removal.A total of 10 people in three families in Chiba and Hyogo prefectures developed symptoms of food poisoning after eating frozen gyoza dumplings made in China between Dec. 28 and Jan. 22, with nine of them hospitalized, it was learned Wednesday. A 5-year-old girl in Ichikawa, Chiba Prefecture, briefly fell unconscious after consuming one such product, according to the Chiba prefectural police. The two prefectural police forces found an organic phosphorus agricultural chemical, methamidophos, in the dumplings and in the packaging. As no holes were found in the packaging indicating that the chemical was injected into the products, the police believe it is highly likely that methamidophos was added during the production process. They are also checking the domestic distribution process. JT Foods Co., an affiliate of Japan Tobacco Inc., imported and sold the products. The Shinagawa Ward, Tokyo-based firm started Wednesday a voluntary withdrawal of all 23 products it imported that were made at a factory in China's Hebei Province, according to the Health, Labor and Welfare Ministry. According to JT Foods, the two frozen gyoza products in question are Co-op Tezukuri Gyoza (handmade dumplings) and Chuka de Gochiso Hitokuchi Gyoza (Delicious Chinese-style one-bite dumplings). Sojitz Foods Corp., a trading firm in Minato Ward, Tokyo, placed orders at Hebei Foodstuffs Import and Export Group's Tianyang Food Plant in Shijiazhuang, Hebei Province, which is in charge of the manufacturing process from processing to packing of the products. Sojitz Food checks the quality and safety standards of the products in China before JT Foods imports and markets them. The products consumed by two of the three families were made at the factory on Oct. 20, according to the police and ministry. It was confirmed that 6,816 packages of Tezukuri Gyoza and 4,104 packages of Hitokuchi Gyoza made the same day have been imported, they said. The health ministry Wednesday requested two other domestic companies importing gyoza from the same Chinese firm to stop selling the products. According to JT Foods and the police, The 10 people are a 47-year-old woman of Ichikawa, Chiba Prefecture, and her four children; a woman and her daughter in Inage Ward in Chiba; and a 51-year-old man and two members of his family in Takasago, Hyogo Prefecture. The five family members in Ichikawa complained of nausea and diarrhea after eating frozen dumplings purchased at Chiba Co-op's Co-op Ichikawa shop in the city on Jan. 22. The 47-year old woman, her 18-year-old eldest daughter, 10-year-old eldest son and 8-year-old second son reportedly were in a serious condition after consuming the dumplings, and the 5-year-old second daughter briefly fell unconscious. The five were taken to a hospital. The three members of the Takasago family were hospitalized on Jan. 5 after eating the dumplings. Also on Dec. 28, the Chiba woman and her daughter became ill after eating the dumplings. The mother was hospitalized, and the daughter received treatment as an outpatient. Meanwhile, in Kanagawa Prefecture, two people who said they ate the dumplings complained of symptoms of food poisoning. The prefectural government is investigating whether this case was also caused by the dumplings. (Jan. 31, 2008)