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テーマ:鉄道(22833)
カテゴリ:鉄道日記
阪急京都本線「京とれいん 雅洛」で大阪梅田駅に到着した後は、阪急百貨店うめだ本店の12階にあるダイニング&バー 美味旬菜で遅めの昼食。 阪急百貨店うめだ本店といえば、阪急電鉄の創業者・小林一三さんが作った、1929(昭和4)年開業の日本初の鉄道の終着駅に直結して建てられた百貨店である。百貨店の中にあった阪急大食堂では、当時まだ高級品だったカレーライスを、コーヒー1杯が付いて25銭(現在の物価で650円相当)という庶民的な価格で提供したことから、カレーライスが一般の人々にも広く食べられるようになるきっかけとも言われている。 そこで僕は、阪急電車に乗って終着駅直結の百貨店内にある大食堂でランチを食べるという、小林さんが昭和初期に創り上げた、日本の民鉄を通して生まれた当時の新しい生活様式を体感してみたかった。 残念ながら当時の大食堂は2002(平成14)年で閉店し、うめだ本店自体も2009(平成21)年から2012(平成24)年にかけて段階的に建て替えられたため、当時をしのばせるものはほとんど残っていない。 しかし12階にあるダイニング&バー 美味旬菜では大食堂があった当時の雰囲気を再現した「阪急ランチ」というメニューが食べられる。 ハンバーグとエビフライ、ナポリタンスパゲティのワンプレートに小さな鶏肉のグラタンと、洋食の定番メニューを一度に味わえる。どれも僕の好きな食べ物である。 百貨店の雰囲気などがだいぶ変わってしまったが、僕としては少しばかり当時の雰囲気を味わえたような気持ちになれた。旅の最後を彩る美味しい思い出になった。 Getting off "Kyo Train Garaku" at Osaka Umeda Station, I went to Hankyu Department Store to eat lunch. Hankyu Department Store in Umeda is the first department store directly connected to the railway terminal, opened in 1929 and created by Ichizo Kobayashi, the founder of Hankyu Corporation. In the restaurant of the store, a dish of curry rice, which had been a high-class diet, had been served at 0.25 JPY (about 650 JPY in the present value) with a cup of coffee. This inexpensive dish made curry rice spread among general people. I wanted to try a new habit in the early Showa period (the 1920s), to go to the store by Hankyu train and eat lunch. However, the restaurant closed in 2002, and the store was rebuilt between 2009 and 2012. So the store isn't what used to be. I chose "Hankyu Lunch", which makes an atmosphere when the old restaurant used to be in service and served at a restaurant on the 11th floor. The meal consists of a dish of hamburger steak, fried shrimp, ketchup-flavoured spaghetti, and a bowl of gratin with a dish of rice. All of them are my favourite foods. Though the store looks completely different from that time, I enjoyed the atmosphere in the Showa period a little. It was memorable as the last meal in Osaka. お気に入りの記事を「いいね!」で応援しよう
最終更新日
Apr 13, 2024 05:46:20 AM
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