負けた
うちのだんなは料理が好きだ。いいわねー、だんなさん料理してくれて!とよくいわれる。確かに、料理をしてくれるのは本当に楽だし、助かっている。でも一方で、ひんしゅくを承知でいうと、だんなが腕のいい料理人だということは、自分が敗北感を味わうことにもつながったりする。だんなは手の込んだものから簡単なものまで、本当に楽しそうに作ってしまう。で、どれもこれもめちゃくちゃおいしい。友達を呼んで、今日の料理はだんなじゃなくて私が作ったというと、友人の目に軽い失望の色が走ることを私は見逃さない。(涙)そして、うちの子供たちも、だんなの料理を楽しみにしている。「ママの○○おいしいよねー」より、「パパの○○おいしい!!」の方が、絶対に良く耳にするし。というわけで、わが家の料理人として、私は完全にサブポジションにいるのだが、そんな中で、これだけは負けない!というメニューもあるにはある。それは、焼きおにぎりラザーニャ餃子おせちです。(それだけかい)といっても、どれもたまたまだんなが作ったことがないだけで、作ってしまったら、きっと私よりめちゃおいしいのを作っちゃうのだろう、と思っては、いた。で、昨日、だんながラザーニャを作った。ものすごい、美味だった。レシピにはターキーの挽肉が使ってあって、あーあ、ターキーじゃあまずそうだな、ははは、と思っていたのだが、ターキーの味なんか全然しないんですよ。ターキーとほぼ同量のマッシュルームがたくさん入ってるのが秘密らしい。けっこう手がかかるけど、本当に、本当に、おいしかったです。というわけで、また完敗。今のところ、だんなに一生追い越されない自信があるカテゴリーは、「日本語」「カラオケ」「芸能界トリビア」だけだな。◎追記◎ラザーニャのレシピです。英語のままでごめん。Low-Fat Meaty LasagnaServes 8For bolder flavor, add 1/4 teaspoon red pepper flakes to the meat sauceand a pinch of nutmeg to the white sauce. If you don't have a foodprocessor, finely chop the vegetables by hand.1 small carrot , cut into chunks1 pound mushrooms (cremini or white)6 cloves garlic , peeled2 (28 ounce) cans whole tomatoes with juice2 teaspoons extra-virgin olive oil1 medium onion , minced Table salt and ground black pepper3 tablespoons tomato paste1 1/4 pounds ground turkey , 93% lean2 cups 2% milk2 cups low-sodium chicken broth1 bay leaf1/2 cup minced fresh basil5 tablespoons all-purpose flour1 cup grated Parmesan cheese12 no-boil lasagna noodles1. Pulse carrot, mushrooms, and garlic in food processor until finelychopped; transfer to bowl. Process tomatoes in food processor untilalmost smooth. Combine 1 teaspoon oil, onion, 1/2 teaspoon salt, and 1/4teaspoon pepper in Dutch oven. Cover and cook over medium-low heat untilonion is softened, 3 to 4 minutes. Add carrot, mushrooms, and garlic andcook, uncovered, until mushrooms release their liquid, 5 to 7 minutes.Increase heat to medium-high and cook until liquid has evaporated, 3 to5 minutes.2. Add tomato paste and cook until paste begins to brown, about 2minutes. Stir in turkey and 1 cup milk, using wooden spoon to break upany large chunks, and cook until most of milk has evaporated, 5 to 7minutes. Stir in tomatoes, 1 cup broth, and bay leaf; bring to simmerand cook until sauce has thickened and most of liquid has evaporated, 45to 60 minutes. Off heat, remove bay leaf, stir in basil, and season withsalt and pepper.3. Meanwhile, whisk remaining 1 cup milk, remaining 1 cup broth, andflour together in medium saucepan until smooth. Bring mixture to simmerover medium-high heat and cook, stirring constantly, until thickened,about 2 minutes. Off heat, stir in remaining 1 teaspoon oil and cheese.Season with salt and pepper.4. Adjust oven rack to upper-middle position and heat oven to 425degrees. Spread 2 cups meat sauce in 13 by 9-inch baking pan. Lay 3noodles over sauce, leaving space between them. Repeat with 3 morelayers sauce and noodles. Spread white sauce evenly over top layer ofnoodles, leaving 1-inch border around edge. Bake until lasagna isbubbling around edges and top begins to brown, 25 to 30 minutes. Cool onrack 20 minutes. Serve.Make Ahead: You can make both the meat sauce and the white sauce up to 2days in advance and refrigerate them until ready to use. Gently reheatthe sauces separately before proceeding with step 4.