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テーマ:食べ物あれこれ(50186)
カテゴリ:納豆
I ate Tempeh today.
At first I made some sauce for it. It was simple. I mixed fish sauce (nuoc mam) with lemon juice (Suntory Lemon). I put the sliced Tempeh into the sauce and waited for a couple of minutes until seasoned. At first I ate some pieces as it is. It was good but it didn't have any characteristics in taste. And next I sauteed the slices of Tempeh until brown. I found it was much better than eating it raw. It smelled good (fish sauce smell) and tasted like cheese. If you like cheese I am sure you'll like it. Well, I liked it. But for me it was not as special as Natto. Both Natto and Tempeh are fermented soybeans. So Tempeh is sometimes called Indonesian Natto. But they are very different. Natto has the distinctive smell and taste, but Tempeh does not. The smell and the taste are attractive to me. So I am still a nattolover, not a Tempeh-lover. It is said that Indonesian-made Tempeh tastes a little different from Japanese-made one. So I want to try it sometime. 今日テンペを食べました! 最初にそれ用のたれを作りました。といってもいたって簡単。 魚醤(ニョクマム)にサントリーレモンを混ぜました。 その たれに味がつくまで、数分漬け込みました。 まずそのまま食べてみました。 それなりにおいしかったですが、特に目立った特長もない味。 そのあと、そのテンペスライスをフライパンで狐色になるまで焼いてみました。 生よりずっとおいしいことがわかりました。 いいにおい(ニョクマムのにおい)で、味はチーズみたいでした。 きっとチーズが好きな人は、気に入ると思います。 僕も嫌いじゃないですよ。でも納豆みたいに特別ではないですね。 納豆もテンペも大豆を発酵させたもの。 だからテンペはインドネシアの納豆といわれることがあるけど、 両者はぜんぜん違うもの。 納豆は独特のにおいと味がありますが、テンペはありません。 納豆のにおいと味が僕にとっての魅力なのです。 だから僕は、まだnattoloverであって、Tempeh-loverにはなれません。 インドネシアの本場のテンペは日本産のものとちょっと味が違う そうですので、いつか試してみたいですね。 お気に入りの記事を「いいね!」で応援しよう
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