【必見】極悪トレハロースの致死性毒賦活【生協食品も例外無し】
食餌由来のトレハロースがディフィシレ菌流行株の毒力を高めるNature 553, 7688 | Published: 2018年1月18日 | doi: 10.1038/nature25178 最近、ディフィシレ菌(Clostridium difficile)感染症が増加しており、北米やヨーロッパでは主要な院内病原体の1つになっているが、何がこの出現を引き起こしたのかについてはほとんど分かっていない。今回我々は、2種類のリボタイプ流行株(RT027およびRT078)が低濃度の二糖類トレハロースを代謝する独特の機構を獲得していることを示す。RT027株のトレハロースリプレッサーには単一の点変異が含まれており、それによってこのリボタイプのトレハロース感度が500倍以上に上昇している。さらに、食餌由来のトレハロースは感染マウスモデルで1つのRT027株の毒力を増強させた。RT078株は、トレハロース代謝に関与する4つの遺伝子からなるクラスターを獲得していた。これらの中には低濃度のトレハロースでの増殖に必要かつ十分なPTSパーミアーゼが含まれる。我々は、これら2種類の流行系統が出現する少し前に、トレハロースが食品添加物としてヒトの食物に使用されるようになったことが、それらの流行系統の出現の選択を助け、強毒化に関与したのではないかと考える。リボタイプのトレハロース感度が500倍以上に上昇している。さらに、食餌由来のトレハロースは感染マウスモデルで1つのRT027株の毒力を増強させた。RT078株は、トレハロース代謝に関与する4つの遺伝子からなるクラスターを獲得していた。これらの中には低濃度のトレハロースでの増殖に必要かつ十分なPTSパーミアーゼが含まれる。我々は、これら2種類の流行系統が出現する少し前に、トレハロースが食品添加物としてヒトの食物に使用されるようになったことが、それらの流行系統の出現の選択を助け、強毒化に関与したのではないかと考える。Dietary trehalose enhances virulence of epidemic Clostridium difficileJ. Collins, C. Robinson, H. Danhof, C. W. Knetsch, H. C. van Leeuwen, T. D. Lawley, J. M. Auchtung & R. A. BrittonNature 553, 291–294 (18 January 2018)doi:10.1038/nature25178Download CitationBacterial genesClinical microbiologyMicrobial ecologyPathogensReceived:26 May 2017Accepted:28 November 2017Published online:03 January 2018AbstractClostridium difficile disease has recently increased to become a dominant nosocomial pathogen in North America and Europe, although little is known about what has driven this emergence. Here we show that two epidemic ribotypes (RT027 and RT078) have acquired unique mechanisms to metabolize low concentrations of the disaccharide trehalose. RT027 strains contain a single point mutation in the trehalose repressor that increases the sensitivity of this ribotype to trehalose by more than 500-fold. Furthermore, dietary trehalose increases the virulence of a RT027 strain in a mouse model of infection. RT078 strains acquired a cluster of four genes involved in trehalose metabolism, including a PTS permease that is both necessary and sufficient for growth on low concentrations of trehalose. We propose that the implementation of trehalose as a food additive into the human diet, shortly before the emergence of these two epidemic lineages, helped select for their emergence and contributed to hypervirulence.Dietary trehalose enhances virulence of epidemic Clostridium difficile | Nature https://www.nature.com/articles/nature25178トレハロースは原料にトウモロコシやジャガイモの澱粉から酵素を使って生成されます。1グラムあたりのカロリーは砂糖と同じ4キロカロリーですが甘味度は半分以下。つまり砂糖と同じ甘さを出すには、カロリーが高くなります。トレハロースとは?効果・効能、カロリーは?危険性は? | 危険な食品添加物一覧 https://tenkabutsu.com/trehalose