Peteさんのインド風カレー(ヒヨコ豆のカレーレシピ追加)
イギリスのPorcupinePeteさんが、詳しく作り方を教えて下さいました。以下、Peteさんからいただいた文章です。(最後に日本語訳をつけました。)If you make this curry sauce then making many other curries takes only five minutes, which is how Indian restaurants do it. They make a lot of sauce and then make the different curries from it.Curry Sauce.We make a lot at one time, so I will give you the ingredients for that and you can adjust them.2 kilos onions. 100 grammes ginger. 100 grammes garlic.2 tins of tomatoes, two or three teaspoons of tomato puree, 2 teaspoons of tumeric, 2 teaspoons of paprika (there are a number of different kinds of paprika, I use hot paprika). Salt to taste, a bit of waterStage 1.Chop the onions and put them in a large pan.Peel and chop the garlic and the ginger and put it in a blender with a bit of water. Liquidise it. It must be smooth.Add the liquidised garlic and ginger to the onions in the pan and add a bit of water so that you can boil it. Add the salt, too. Boil this mixture for 45 minutes.Let the mixture cool enough so that you can put it, bit by bit, into your liquidiser. Liquidise it until it is really smooth. This takes a couple of minutes for each quantity in the liquidiserStage 2Put the tomatoes into your liquidiser and make them into a smooth soup.Put some oil in a large pan. (four or five tablespoons, I forgot this in the ingredients). Heat the oil and add the tumeric, paprika, tomato puree and liquidised tomatoes. Cook for ten minutes.Now add your liquidised onions, garlic and ginger. Cook this slowly for twenty five minutes. You have to stir it or it will stick to the bottom of the pan.As you cook it, a scum rises to the surface. You have to skim this off with a spoon or something and throw it away.That's it. This sauce should taste really nice and sweet. We freeze this sauce and use it when we want to.You are now ready to make a large range of curries in about five minutes per curry.We have found that the three I made the other night suit our tastes and I would suggest trying one of them. Chicken tikka masala is possibly the best but the other two are a bit easier. If you can make chana aloo then I would suggest that if you can get the chick peas.You need fresh spices. Can you get them from an Indian shop?Making the curriesIt's the same system for many curries.(x) cups of curry sauceoil(x) teaspoons of spice (a)(x) teaspoons of spice (b)(x) teaspoons of spice (c)curry ingredient (1)curry ingredient (2)curry ingredient (3)Put the oil, the spices and the curry sauce in a pan for five minutes and cook.Add the curry ingredients and cook for a bit longer.They are all much the same. As you can see, once you have made the sauce it is easy. How to make chana aloo (chick peas with potatoes)ingredients:250 gm chick peas250 gm potatoesvegetable oil300 ml curry sauce2 teaspoons tomato puree1 teaspoon salt1 teaspoon ground cumin1 teaspoon ground coriander1 teaspoon garam masala1 teaspoon chili powderlemon juice to tastechopped fresh corianderMethodCook the potatoes and the chick peas. Cut the potatoes into pieces.Heat the oil in a pan and add everything except the potatoes and fresh coriander. Simmer for about five minutes, stirring to make sure it doesn't stick.Add the potatoes and heat them in teh sauce.Put into a serving dish, sprinke the coriander over it and put the dish on the table! (haha)A very expensive dish easily and cheaply made.拙訳で申し訳ないのですが・・・<Peteさんのインド風カレー> カレーソースさえ作っておけば、いろいろな種類のカレーを作れます。インド料理店のカレーもこの方法で作っています。カレーソースの作り方材料:(この分量はかなり多いので、分量を適当にアレンジしてください。)玉ねぎ2キロ生姜100グラムにんにく100グラムトマト缶 2個トマトピュレ 小さじ1~2ターメリック 小さじ2パプリカ(辛いやつ)小さじ2塩 適宜水 少々油 大さじ4~5作り方:玉ねぎを刻み、大きな鍋に入れる。にんにくと生姜の皮をむき、少量の水を加えてブレンダー(フードプロセッサー)にかけ、どろどろにする。玉ねぎに、にんにくと生姜を加え、ひたひたの水を加え、塩適宜加え、45分煮込む。これを冷まし、何回かに分けて、ごくなめらかな状態になるように、プロセッサーにかける。1回あたり2~3分はかかる。トマト缶の中身をプロセッサーにかけ、なめらかな状態にする。大きい鍋に油を入れ、熱くなったらターメリック、パプリカ、トマトピュレ、なめらかにしたトマトを加え、10分炒める。そこへ、どろどろにした玉ねぎ、にんにく、生姜を加え、弱火で25分、あくをすくいながら煮込む。随時かき回さないと焦げ付くので注意。これで完成。このソースは、うまくいくとホントに甘みがあっておいしいよ。冷凍も可能。このソースさえあれば、ありとあらゆる種類のカレーが5分ほどでできます。ただし、新鮮なスパイスが必要なので、ご近所にインド食材を扱う店があるといいのですが。(Peteさんは、チキンティカマサラ、ひよこ豆のカレー、ほうれん草のカレーを最近作ってます。ひよこ豆が手に入れば、このカレーはとても簡単にできるそうです。)カレーソースから種々のカレーを作る方法:どんな種類のカレーでも方法は一緒です。作りたいカレーに必要なスパイスを油で炒め、カレーソースを加え5分ほど煮込んでから具の材料を入れ、更にもう少し煮込めば出来上がり。<チャナアルー=ヒヨコ豆とポテトのカレー>材料:ヒヨコ豆 250グラムジャガイモ 250グラムサラダ油上記のカレーソース 300mlトマトピュレ 小さじ2塩 小さじ1クミン(挽いたもの) 小さじ1コリアンダー(挽いたもの) 小さじ1ガラムマサラ 小さじ1チリパウダー 小さじ1レモン汁 適宜生のコリアンダー(みじん切り)作り方:ジャガイモとヒヨコ豆をやわらかくなるまで茹で、イモは食べやすい大きさに切る。鍋に油を熱し、イモと生のコリアンダー以外の材料を全て加え沸騰後5分加熱。焦げ付かないように随時かきまわす。イモを加え、イモが熱くなるまで加熱。皿に盛り、生のコリアンダーを散らし、さあ召し上がれ。レストランで食べたらバカにならない高級カレーが、こんなに簡単に安い材料でできますよ。