Broiled Sushi
フラのレッスンの帰りは、マノアのスタバでお茶、、、が定例なのですが、今日はAさん宅でポットラックパーティAさんの旦那さまがラスベカスに行ってお留守ということで、"when the cat is gone the mice will play"(猫が留守をすれば、ねずみが遊ぶ)なのです 前に教会のジャパニーズミニストリーのポットラックで食べて、美味しくて大感激して、レシピをいただいた"Broiled Sushi"(炙り寿司)を作ってみることに決定。寿司といっても、酢飯とかお刺身を使うわけでもなく、しかも海苔は韓国海苔を使うし、果たしてこれを寿司と呼んでいいのかどうかは謎なのですが、とにかく本当に美味しいのです。しかも、超簡単炊きたてのご飯の上に海苔のふりかけをパラパラ。その上にサワークリームとマヨネーズで和えたカニカマ&しいたけを乗せ、お好みでその上にチリソースをふりかけて、オーブンのbroiledで10分炙るだけ。それを各自、韓国海苔の上に乗せながら食べるんですけど、これが想像を絶する美味しさなんですよ〜。ビリーブ・ミー寿司とは思わずに、ご飯を使ったキャセロールだと思っていただけば、いいのかも先週はクリスチャンシスターのMちゃんのお家で、仲良し女子会ポットラックがあって、その時は皆さまのリクエストにお答えしてオリエンタルコールスローを作ったんですけど、このオリエンタルコールスローは日本のインスタントラーメンを使ったコールスローだし、ほんと、アメリカにいると日本にいた時には考えられないようなお料理に出会って、とっても面白いです目からウロコというか、その柔軟な発想にびっくり自分のメモ用に、レシピを燃せておきまーす。(例によって例のごとく、日本の1カップと違ってアメリカの1カップは240ccなので、試される方は注意をして下さいね)*Broiled Sushi Recipe*Ingredients:3-4 cups of cooked rice1 cup sour cream1 cup light mayonnaise8-10 sticks imitation crab meat, chopped9-10 shiitake mushrooms, chopped (fresh or dried)furikake nori* (see note at bottom)Korean nori (seaweed)** - optional (see note at bottom)Sriracha hot chili sauce - optional but highly recommendedInstructions:1) Prepare the mushrooms - if you are lucky enough to be able to find fresh shiitake mushrooms simply remove and discard the stems, rinse and chop. If you are using dried shiitake mushrooms follow the instructions on the bag for preparation. Usually it consists of soaking the mushrooms in warm water for approximately 30 minutes, squeezing the excess moisture out, removing the stems then chopping them. You can also save the stock for soup!Dried Shiitake MushroomsSoaking2) Mix sour cream, mayonnaise, mushrooms and shredded crab.2) Spread cooked rice in a 9x13" glass dish or pan.3) Sprinkle generous amounts of furikake nori over the rice.4) Top with crab mixture.5) Broil until brown. (Usually 8-10 minutes.)6) Optional - top with Sriracha hot chili sauce. Warning - it is hot!7) Spoon individual portions into Korean nori or eat it without!A couple of notes:*Furikake nori - there are many different kinds of furikake to choose from. Many are flavored and the flavoring can be overpowering! I would recommend getting a very basic furikake that only contains sesame seeds, seaweed flakes, salt and sugar. This is the one I use.**Nori is "seaweed". There is a variety of nori to choose from, including different flavors, sizes, etc. Also - Korean nori is different from Japanese nori. While many may find Japanese nori to be a bit bland Korean nori is toasted with sesame oil and sprinkled with salt. You can use either. Or - eat it without the nori!